Κανονισμός και μέτρα προστασίας

Η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με το πρωτόκολλο που θα ισχύει τον Ιούλιο. Εμείς έχουμε προμηθευτεί και θα διαθέσουμε δωρεάν επαρκή αριθμό self test, σε όποιον επιθυμεί να κάνει τον έλεγχο.

1. Απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς στο χώρο της διοργάνωσης αλλά και σε κανένα σημείο του δάσους νύχτα ή ημέρα.

[Ως διοργάνωση θα έχουμε πυροσβεστήρες αλλά αυτοί μπορούν να αντιμετωπίσουν μόνο ένα τοπικό μικρό περιστατικό, για αυτό ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΟΧΗ]

2. Να αποφεύγουμε το σβήσιμο των τσιγάρων στο έδαφος διότι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες υπάρχουν ξερά χόρτα που αρπάζουν πολύ εύκολα φωτιά.

3. Περιμετρικά και εντός του πεδίου παρατήρησης από την δύση του Ήλιου και για όλη τη διάρκεια της νύχτας δε θα χρησιμοποιήσουμε λευκό φωτισμό (εξωτερικά, εσωτερικά φώτα αυτοκινήτων, φακούς κτλ) αλλά ούτε και έντονο κόκκινο φωτισμό. Να φροντίσουμε από νωρίς να προμηθευτούμε τον κατάλληλο εξοπλισμό (ζελατίνες κλπ) για να έχουμε τον κατάλληλο φωτισμό.

4. Περιμετρικά και εντός του πεδίου παρατήρησης από την δύση του Ήλιου και για όλη τη διάρκεια της νύχτας δε θα μετακινήσουμε κανένα όχημα. Εάν κάποιος θα πρέπει να αποχωρήσει κατά τη διάρκεια της παρατήρησης θα φροντίσει να συνεννοηθεί με εκπρόσωπο της οργανωτικής για την κατάλληλη θέση που θα σταθμεύσει το όχημά του. Επειδή η είσοδος του πεδίου παρατήρησης θα είναι κλειστή μετά την δύση του Ήλιου και για όλη την νύχτα, τυχόν αργοπορημένοι παρατηρητές θα εισέρχονται μόνο κατόπιν συνεννόησης τους με εκπρόσωπο της οργανωτικής (καλό είναι να αποφεύγουμε αυτή τη διαδικασία, εκτός αν υπάρχει πολύ σοβαρός λόγος).

5. Δε θα κάνουμε χρήση των Green Laser Pointers εκτός από το προκαθορισμένο χρονικό διάστημα, από τον υπεύθυνο παρατήρησης, για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

6. Κατά τη διάρκεια της παρατήρησης θα αποφεύγουμε την κατανάλωση αλκοόλ. [υπάρχει το ενδεχόμενο ένας σκνίπα στο μεθύσι παρατηρητής να νομίσει πως είδε εξωγήινους να επιτίθονται στην κατασκήνωση και να αναστατώσει τους πάντες]

7. Σεβόμενοι το νυχτερινό περιβάλλον του δάσους και την ανάγκη των συμπαρατηρητών μας να εκτελέσουν ομαλά το παρατηρησιακό τους πρόγραμμα δεν θα φωνάζουμε δυνατά και δεν θα βάζουμε δυνατή μουσική καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας έως και τις 11 το πρωί, διότι δε θα πρέπει επίσης να ξεχνάμε πως ο ευρύτερος χώρος του πεδίου παρατηρήσεων χρησιμοποιείται και ως χώρος κατασκήνωσης των παρατηρητών.

8. Σεβόμενοι το φυσικό περιβάλλον φροντίζουμε όλοι μας για τη διατήρηση της καθαριότητας του χώρου. Θα υπάρχουν σακούλες απορριμμάτων παντού και θα μοιραστούν και σακούλες ανακύκλωσης σε κάθε σκηνή. [όσοι είστε λάτρεις του “χέσε ψηλά κι αγνάντευε” να φροντίζουν να μαζεύουν τα υπολείμματα που είναι μη ανακυκλώσιμα σε μια σακουλίτσα και να τα πετάνε στις μεγάλες σακούλες που θα είναι παντού στη διοργάνωση]

9. Τα κατοικίδια ζώα δεν επιτρέπονται αλλά αν δεν υπάρχει εναλλακτική λύση φιλοξενίας είναι πιθανό να γίνει μια εξαίρεση. Σε περίπτωση που έρθει το κατοικίδιο μαζί σας, πρέπει να είναι πάντα δεμένο (ιδιαίτερα κατά την διάρκεια της νυχτερινής παρατήρησης), όσο ήμερο και αν είναι.

10. Οι διοργανωτές είναι υπεύθυνοι για τον έλεγχο των συμμετεχόντων κατά την είσοδο. Για την ασφάλεια του εξοπλισμού τους είναι υπεύθυνοι οι συμμετέχοντες.

11. Όσοι θέλουν να φωτογραφίσουν και θα χρησιμοποιήσουν laptop, dSLR ή άλλο εξοπλισμό που φωτορυπαίνει, θα στήσουν τον εξοπλισμό τους στο χώρο που έχει υποδειχτεί από την οργανωτική για τους φωτογράφους ώστε να μην ενοχλούν τους παρατηρητές.

Η φωτογραφία είναι του Απόστολου Καβαλιέρη