Παράλληλες Δραστηριότητες

 • Κατασκηνωτική δράση προσκόπων Αγρινίου
 • Ορειβασία με την αρωγή του Ορειβατικού Συλλόγου ΑγρινίουΣε λιγότερο από μια ώρα φθάνετε με το αυτοκινητό σας στο καταφύγιο του Παναιτωλικού, το οποίο βρίσκεται πάνω από το χωριό Περιστέρι, σε μια θέση από την οποία μπορείτε να θαυμάσετε ολόκληρη την λίμνη Τριχωνίδα. Από εκεί ξεκινούν μονοπάτια διαφόρων δυσκολιών ,τα οποία καταληγούν στην κορυφή του βουνού.
 • Ποδηλασία, δράσεις από την λέσχη ΛΕ.Μ.Α.Θ. Οι προτεινόμενες mtb διαδρομές από τη λέσχη είναι:
 • Ραδιοερασιτεχνική δράση Ραδιοερασιτεχνών της Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών Δυτικής Ελλάδας (SZ1A),με επαφές ασυρμάτου HF – VHF – UHF, με όλον τον κόσμο, με ειδικό διακριτικό (Special Callsign). [SX14ASTRO]
 • Rafting ή Μονοθέσια + Διθέσια φουσκωτά (Αναλόγως την στάθμη του ποταμού) στον Εύηνο Ποταμό απο την Rafting House
 • Rappel από την Γέφυρα Μπανιά απο την Rafting House.
 • Τοξοβολία απο την Rafting House.
  • Προσφορά για τους επισκέπτες της Αστροεξόρμησης … Rafting ή Μονοθέσια + Διθέσια φουσκωτά (Αναλόγως την στάθμη του ποταμού) στον Εύηνο Ποταμό 30€ ανά άτομο,
  • Rappel από την Γέφυρα Μπανιά 10€ ανά άτομο,
  • Τοξοβολία 10€ ανά άτομο
 • Σπηλαιολογικές δραστηριότητες, με την συμμετοχή έμπειρων σπηλαιολόγων, οι οποίοι είναι μέλη μεγάλων σπηλαιολογικών συλλόγων.
  • Επίσκεψη στο σπήλαιο “Θεοτικό”, σε μια πανέμορφη ποταμοσπηλιά στο ορεινό Θέρμο κοντά στο Δρυμώνα .
  • Ένα ποταμοσπήλαιο, 43 μέτρων μήκους, ανοικτό στην είσοδο και έξοδο του νερού, με καταρράκτες και πλούσιο σπηλαιοδιάκοσμο, με ένα μεγάλο μέρος του φτιαγμένο από τραβερτίνη (ένα είδος απολίθωσης φύλλων και βλαστών – περιλίθωση), με ανοίγματα 6-7 μέτρα πλάτος και από 5-8 μέτρα ύψος, 1,5+ μέτρα μέγιστο βάθος, 13 βαθμούς Κελσίου θερμοκρασία νερού και θερμοκρασία περιβάλλοντος 19 βαθμούς Κελσίου, κοντά στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας. Η πρόσβαση στο σπήλαιο γίνεται από ένα εκπληκτικό μονοπάτι, μια διαδρομή μέσα από παρθένα μικτά δάση δύο περίπου ωρών, αποτελεί δε έναν μοναδικό προορισμό για τους λάτρεις της Ελληνικής φύσης.
 • Πεζοπορία – Trekking στους Καταρράκτες Μοκιστιάνου. 
 • Πίστα παρά πέντε Στο χωριό Πετροχώρι υπάρχει πίστα παρά πέντε με θέα προς την λίμνη Τριχωνίδα.
 • Χωμάτινες διαδρομέςΗ ευρύτερη περιοχή του Θέρμου είναι ιδανική για γνωριμία με τις γύρω ορεινές περιοχές με οχήματα τζιπ, 4 x 4 και μηχανές τύπου enduro, λόγω του ορεινού ανάγλυφου, σε συνδυασμό με τους χωματόδρομους της περιοχής. Ειδικά προς τη βορειοανατολική ορεινή Τριχωνίδα, η περιοχή είναι ιδανική για οδήγηση και γνωριμία με τα χωριά, όπως Αργυρό Πηγάδι, Αμβρακιά, Νεροσύρτη κ.α., από τα οποία μπορείτε να καταλήξετε και στον Προυσό.
 • ΚαρέλιΙδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συρματογέφυρα στον Εύηνο γνωστή ως Καρέλι, που αντικατέστησε το 1965 το “Καρέλι”. Η Στράνωμα, λόγω της γειτνίασής της με το Θέρμο και την έλλειψη συγκοινωνίας με τη Ναύπακτο, ήταν περισσότερο προσανατολισμένη προς αυτό. Όμως το μεγάλο εμπόδιο ήταν ο Εύηνος, γνωστός και ως Φίδαρης, που εκτός από τους θερινούς μήνες, ήταν αδιάβατος. Στην αρχή υπήρχαν περαματάρηδες που για πολλά χρόνια χρησιμοποιούσαν βάρκα. Όταν όμως αναποδογυρίστηκε κάποτε η βάρκα, φτιάχτηκε αρχικά μια σχοινογέφυρα που αποδείχθηκε πολύ επικίνδυνη. Έτσι, μεταπολεμικά, με μπροστάρη τον τότε δάσκαλο Δημήτρη Χαραλαμπόπουλο έγινε έρανος και φτιάχτηκε το “Καρέλι”. Είναι ένα ξύλινο κουτί που στηρίζεται με 4 καρούλια σε 2 χοντρά σύρματα, στερεωμένα σε μεγάλα πλατάνια των οχθών του ποταμού. Αντικαταστάθηκε στα 1965 από συρματογέφυρα που έχει 4 σύρματα, 2 παράλληλα σε κάθε πλευρά. Στα κάτω σύρματα στηρίζονται σανίδες ενώ στα πάνω κρατιέται ο διαβάτης. Σήμερα η συρματογέφυρα έχει επισκευασθεί και η διέλευσή της, αν και προκαλεί μικρό δέος, είναι ασφαλής. Ο διαμορφωμένος χώρος ανάμεσα σε αιωνόβια πλατάνια δίπλα στο “Καρέλι” είναι κατάλληλος για ξεκούραση και διημέρευση, απολαμβάνοντας τη φύση και το μπάνιο στο ποτάμι στον “Βρο”, ένα είδος μικρολίμνης στο ποτάμι.
 • Πεζοπορία στο Γεφύρι Αρτοτίβας και το ΚαρέλιΓεφύρι Αρτοτίβας: Το Γεφύρι της Αρτοτίβας είναι κτισμένο στο στενότερο σημείο του ποταμού Εύηνου, λίγο πριν συναντήσει τον παραπόταμό του, Κότσαλο, πάνω στο παλιό μονοπάτι που συνδέει την Κάτω Χρυσοβίτσα με το Αχλαδόκαστρο. Είναι κατά πάσα πιθανότητα κτίσμα της Ενετοκρατίας (1407 – 1499), ωστόσο ο τρόπος κατασκευής του εμφανίζει τα χαρακτηριστικά των ηπειρώτικων γεφυριών της Τουρκοκρατίας. Το γεφύρι είναι λιθόκτιστο με συγκολλητικές ύλες από ισχυρότατο ασβεστοκονίαμα, μονότοξο με άνοιγμα 22,35 μ. στο επίπεδο της μέσης στάθμης του νερού και το πάχος του στο ψηλότερο σημείο είναι 1 μ. περίπου. Οι δύο πρώτες λιθοσειρές του τόξου από την έδρασή του στο βράχο αποτελούνται από λαξευμένους σχιστόλιθους μεγάλου μεγέθους, ενώ στην υπόλοιπη κατασκευή του γενικά χρησιμοποιούνται μικροί ακανόνιστοι λίθοι. Το οδόστρωμα από τα δύο άκρα του γεφυριού ως την κορυφή προχωρεί με κεκλιμένα πλατύσκαλα πλάτους 0,80 – 1 μ., όπου περίπου και η τελική επίστρωση γίνεται καλντερίμι. Στις δυο πλευρές υψώνεται στηθαίο μέχρι ύψους 0,60 μ. Το καλντερίμι συνεχίζεται και εκατέρωθεν του γεφυριού με στηθαίο που προστατεύει την πλευρά του προς το ποτάμι. Είναι το αρχαιότερο γεφύρι, από όσα μέχρι σήμερα σώζονται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας. Έχει πρόσφατα επισκευασθεί και έχει χαρακτηριστεί ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.
 • Εύηνος: Στο πιο στενό σημείο του παραποτάμου Φειδάκια σχηματίζεται ένα φυσικό γεφύρι που ενώνει την περιοχή του Δρυμώνα με την περιοχή της Κλοποτάς. Η διαδρομή που ακολουθούμε είναι από την θέση “Τούρλα”. Ακριβώς από την πίσω του πλευρά ξεκινά αγροτικός δρόμος, που τερματίζει ύστερα από απόσταση 3 χλμ. Κατηφορίζοντας στο δυτικό μονοπάτι, μέσα από αναβαθμίδες και πουρνάρια, θα βρεθείτε στην όχθη του παραπόταμου Χαλικιώτικο ποτάμι. Ακολουθώντας βόρεια πορεία θα το συναντήσετε μπροστά σας. Η φύση καθ’ όλη την πεζοπορία μέσα στον παραπόταμο Φειδάκια είναι οργιώδης. Το θέαμα, όταν θα συναντήσετε το σπάνιο φυσικό γεφύρι του “Θεοτικού”, θα σας καταπλήξει! Η διαδρομή χαρακτηρίζεται μεσαίας δυσκολίας και καλό θα ήταν να είστε εξοπλισμένοι και με εφεδρικά υποδήματα, γιατί πιθανόν σε κάποια σημεία του φαραγγιού να χρειαστεί να περπατήσετε μέσα στο νερό.